Home Донации ДОНАЦИЈА НА УМЕТНИЧКАТА ПАСКАЛИ НА АГЕНЦИЈАТА ЗА ИСЕЛЕНИШТВО

ДОНАЦИЈА НА УМЕТНИЧКАТА ПАСКАЛИ НА АГЕНЦИЈАТА ЗА ИСЕЛЕНИШТВО

by trinitymedia
69 views

Минатогодишната учесничка на „Иселеничката ликовна колонија„ во Крушево, реномираната светска уметничка г-ѓа Ирена Паскали, донираше прекрасно дело на Агенцијата за иселеништво со одобрение да се подари на некоја државна институција.

Делото е насловено „Плима“ и е дел од диптихот „Осека“ насликани во 1999 година, со димензии 100 х 140 цм. во комбинирана техника на платно, масло и картон.

Делата што се творени во Македонија веќе се дел од колекции во повеќе културни институции, како Националната галерија и Музејот на современа уметност.

Паскали веќе неколку децении живее во Келн, Германија.

Дополнително прочитај и за:

Агенцијата за иселеништво ги врши работите што се однесуваат на положбата и правата на иселениците од Македонија

Последни вести

© 2024 – Сите права се задржани | Агенција за иселеништво