Home Активности на Агенцијата за иселеништво СЕ ОДДРЖА ПРЕДНОВОГОДИШНА ПРЕТСТАВА И ЗАБАВА ВО МАЛТА “ДЕДО МРАЗ ДОЈДЕ И КАЈ НАС”

СЕ ОДДРЖА ПРЕДНОВОГОДИШНА ПРЕТСТАВА И ЗАБАВА ВО МАЛТА “ДЕДО МРАЗ ДОЈДЕ И КАЈ НАС”

80 views

Во недела на 17 декември во Малта се оддржа предновогодишна забава и претстава “Дедо мраз дојде и кај нас” за деца на македонци кои живеат на Малта. Настанот беше организиран од страна на учителката по македонски јазик Розита Закева, а учество земаа сите ученици кои ни се редовни учесници на летната школа по македонски јазик во организација на Агенцијата за иселеништво во РСМ .

Директорот на Агенцијата за иселеништво, Слободан Близнаковски во своето излагање ги истакна активностите на агенцијата, ги охрабри иселениците од Македонија во Малта , да во што поскоро време се организираат во здружение а понатаму во соработка со МПЦ-ОА да формираат македонска црковна општина, фолклорен клуб и спортски клубови на македонците во Малта . Воедно им ги честита престојните Божиќни и новогодишни празници и на крај се заблагодари на особената активност на госпоѓата Розита Закева на која и врачи благодарница за соработката и посветеноста како и ширењето и оддржувањето на македонскиот јазик и традиција во Малта.

Со своето присуство и обраќање свој придонес и значење даде и амбасадорот од РСМ во Италија, Малта и Сан Марино г-динот Весел Мемеди.

На овој настан се поделија пакетчиња на 74 дечиња во присутво на близу 200 македонски иселеници.

Дополнително прочитај и за:

Агенцијата за иселеништво ги врши работите што се однесуваат на положбата и правата на иселениците од Македонија

Последни вести

© 2024 – Сите права се задржани | Агенција за иселеништво